maandag 22 november 2010

Sinterklaas

Jaja, de Goedheiligman is alweer even in het land.
En het duurt ook niet meer zo erg lang voordat het Sinterklaas-avond is. Nu kijkt "Mosterdzaadje" ook erg uit naar Sinterklaas-avond. Zo gezellig!!
Al sinds een heleboel jaren hebben wij - een fijne combi van familie en vrienden (in totaal zijn we telkens met ongeveer 10 mensen waarvan 3 kinderen) - dezelfde manier waarop we het vieren. Ter voorbereiding trekken we lootjes (of via internet of zoals dit keer per post), iedere persoon krijgt 2 lootjes. De kinderen die nog geloven doen hierbij niet mee, maar krijgen wel kadootjes natuurlijk, mèt gedichten. De bedoeling is dat je voor max. 5 euro voor elk persoon een kadootje koopt. Dit kadootje moet "consumabel" zijn. Nu sjoemelen sommigen weleens - want wat dacht je van een heerlijke wollen sok om .... op te eten??! ;-)
Bij dit kadootje wordt een gedicht geschreven. En er zijn soms echt heel mooie poëtische gedichten. Vele bewaar ik dan ook, na afloop.
Het gaat er dus vooral om, om gezellig een avond samen door te brengen.
We beginnen met samen boerenkoolstamppot eten. Omdat we elkaar - in deze samenstelling dan - soms al een hele tijd niet hebben gezien, vind ik het altijd heel gezellig om weer bij te kletsen. Vervolgens is de spanning bijna voelbaar... "zou er misschien een Zwarte Piet op straat rondlopen....??" Dan gaan we na de maaltijd uit volle borst liedjes zingen. En... gelukkig gaan Sint en Piet dit huisje niet voorbij ;-)

Onder het genot van heel wat lekkers lezen we elkaar de gedichten voor. De kinderen zitten vaak met rode konen van de spanning :-)
Ik vind het zelf erg mooi dat we dus niet op het materiële gericht zijn, maar vooral op het samen-zijn.

4 opmerkingen:

 1. Ik vind dat ook het mooist van Sinterklaas: het samenzijn. Hoewel de kinderen volgens mij toch ook wel heel erg voor de cadeautjes gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Nicole!
  Haha... ja, dat is zo. Ik deed dat vroeger ook. Maar ik ben erg blij dat mijn ouders daarin wel a.h.w. "stuurden". Dat ik niet alsmaar meer kreeg, en dat het vooral "gezellig" en "samen" was. Dat blijft toch het meeste bij - als herinnering. En niet: o, die ene keer toen ik dit en dit en dat kreeg ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat gezellig klinkt dat! Jammer dat wij Sinterklaas niet meer vieren, geen geschikte club mensen kunnen vinden. Misschien toch maar eens kijken of er nog een groepje geregeld kan worden. Ik kan me van sinterklaas van vroeger met familie de cadeaus nog nauwelijks herinneren, wel de surprises en de gedichten, was erg lollig!
  Groetjes, Dappertje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat klinkt erg gezellig. Wij vieren geen Sinterklaas meer. Maar kopen met z'n vijven wat kadootjes voor onder de kerstboom, en die pakken we dan gezamenlijk na het kerstontbijt uit.

  BeantwoordenVerwijderen