donderdag 18 november 2010

Koud

Brrrr.... het begint nu toch echt winters te worden!
Deze week heb ik voor het eerst mijn muts weer op, als ik fiets. De handschoenen, sjaal en warme jas had ik al langere tijd aan.
Vroeger vond ik een muts echt vréselijk. Vooral tijdens mijn puberteit. Dan maar half-afgevroren oren - nee, een muts was "not-done". Gelukkig zijn er de laatste tijd erg veel leuke mutsen te koop - en zelfs als je er toch heel hip uit wilt (blijven) zien, dan kan dat òòk met muts.

Vorige winter hield ik de thermostaat op maximaal 18 graden. Sommige mensen vinden dat koud - ik ook soms! - maar met warme kleding en een dekentje voor op de bank kan het heel goed. Ik merk wel dat de temperatuur in de woonkamer een halve graad hoger is als ik de deur goed dicht houd, en als ik kaarsen brand. Van een kaars komt toch blijkbaar een hoop warmte af.
Ik ben eigenlijk een enorme koukleum - dus misschien (of eigenlijk: zeker) zal het comfortabeler zijn als ik de thermostaat op 20 graden zou zetten. Maar goed, ik ben geen rìjke koukleum ;-) Daarnaast wil ik het milieu ook sparen door niet teveel te stoken.

Doordat ik zo'n koukleum ben, heb ik heel vaak een kruik mee naar bed. Dit was telkens een "echte" kruik. Zo'n rubberen. Maar ik merkte dat deze exemplaren toch niet zo'n lange levensduur hebben als ik zou willen/verwachten. Toen ben ik overgestapt naar een plastic 1/2 liter flesje. Wel een stevig flesje, trouwens. En ik gebruik nu alweer zo'n anderhalf jaar hetzelfde flesje. 'n Prima kruik! Het is alleen wel opletten dat je er niet te heet water in doet, want ik vrees dat òf het flesje dan smelt òf je benen/voeten brandblaren krijgen.

Om de "innerlijke" kachel aan te zwengelen werkt beweging erg goed bij mij. Hardlopen, fietsen, wandelen... Het zorgt er allemaal voor dat de bloedsomloop goed werkt.

Daarnaast probeer ik wel iedere dag m'n huisje flink te luchten. Even de ramen tegenover elkaar open zetten.
Heerlijk dat er in 2010 toch nog frisse lucht bestaat!!
Okee, niet overal - maar ik heb gelukkig redelijk frisse lucht om me heen.
In grote steden is dat weleens anders. Ik heb ongeveer 7 jaar in verschillende grote steden gewoond. Het lag er maar net aan wat voor weertype het was, maar ik heb weleens een soort "smog"- lucht opgesnoven terwijl ik aan het fietsen was. Bah, wat vies!! Het idee alleen al dat er kinderen zijn die alleen maar de mogelijkheid hebben om in "smog"- lucht buiten te spelen....! Geen wonder dat er zoveel kinderen astma krijgen, of andere luchtwegproblemen, door vieze lucht.

Oohh! Terwijl ik nu aan het schrijven ben, komt er weer een koolmeesje op de balustrade van mijn balkon zitten! Jullie denken nu misschien: "So... what?" (dit denken jullie waarschijnlijk in het nederlands, maar in het engels vind ik het wat treffender overkomen ;-) ) Dit koolmeesje maakt me heel blij! Vorig jaar hoopte ik dat de kleine vogeltjes naar m'n balkon op 4-hoog zouden vliegen. Dit gebeurde jammergenoeg niet. Maar nu dus wel!! Zouden koolmezen de tijd nodig hebben om een plekje te "vinden"?
Het moment werd nog mooier: er kwam nóg een koolmeesje.... en deze ging even op het stokje bij de "voordeur" van het vogelhuisje zitten! Prachtig!!! Ik hoop dat een mezenpaar hier komende lente wil gaan nestelen. Lijkt me heel gezellig, om vanuit mijn huisje die vogeltjes te zien.

3 opmerkingen:

 1. Wij hadden dit jaar voor het eerst een nestje koolmeesjes in het vogelhuisje tegen ons huis aan. Wat een gepiep en gekwetter, geweldig gewoon.
  Waarschijnlijk komen ze volgend jaar gewoon weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat gezellig! Ik kan ook lekker naar zulke vogeltjes kijken, doet me ook een beetje aan thuis denken, m'n moeder heeft altijd nestkastjes gehad en ze worden elk jaar verwend met vetbolletjes. Helaas hier niet zo veel leuks, alleen een paar hele dikke duiven en een haan die de hele dag door kraait (die ik af en toe de nek wel kan omdraaien).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb voor mijn vorige verjaardag (dus alweer bijna een jaar geleden) een vogelhuisje van mijn buurvrouw gekregen. Zo eentje die je gewoon neer kunt zetten, met een voederplankje.
  En daar komen de vogels op af, echt superleuk: ik heb helemaal geen tuinige tuin; niet groot en gewoon stenen, maar wel wat groen, en nu dan dus die vogeltjes. Ik kan er met veel plezier naar kijken :-)

  BeantwoordenVerwijderen