woensdag 20 oktober 2010

Even stilstaan bij het consuminderen....

Terwijl ik nu een dagje vrij heb, zit ik te overdenken hoe ik het nu eigenlijk vind gaan... dat consuminderen.
Nu leefde ik al een tijdje nogal "bewust" - ik bedoel, niet roekeloos ofzo. (het woord roekeloos heeft een ietwat andere betekenis, maar goed)
Mijn wasmachine draait nu - met volle trommel, op het eco-programma (40 graden, en dit programma schijnt minder water/stroom te gebruiken), met zuurstofbleek (het is een witte was die erin zit)  en wasnoten. Die wasnoten, daar was ik nu al zo'n 3 jaar mee. En ik ben er heel tevreden over! 1x per jaar koop ik voor ongeveer 9 euro wasnoten, erbij nog een flesje lavendelolie (want wasnoten zorgen niet echt voor een lekker geurtje in het wasgoed). Daar was ik dus een heel jaar mee, en alle soorten was. De kleuren blijven heel goed, de stof ook. Bij echt hardnekkige vlekken gebruik ik wat galzeep. Heel af en toe krijg ik wat lichtbruine vlekken op het wasgoed. Dat lag er dan meestal aan dat ik de wasnoten niet even vóór gebruik had afgespoeld. Er kan nl nog wat ehm.... tja, hoe heet dat, "poeder van de wasnoten" op de wasnoten zitten.
Verder ben ik ook nog iets bewuster gaan wassen. D.w.z. ik check nu beter of mijn wasgoed al gewassen moet, of dat het gewoon even kan uithangen en vervolgens opgevouwen in de kast. Of even op een koude dag op het balkon luchten. Wordt het ook weer fris van!

Wat boodschappen betreft vind ik dat ik goed bezig ben. Ik maak lijstjes met wat ik iedere dag wil eten. Koop voor 1 week in. Groenten en fruit op de markt. Ik let goed op aanbiedingen. En blijf vrijwel iedere week binnen mijn budget, van 30 euro per week.
Het scheelt denk ik erg dat ik niet rook en nauwelijks alcohol drink.

De onvoorziene kosten vind ik wel erg lastig. Kosten waarvan ik denk: "oja, ook dat nog!" De jaarlijkse afschrijving van de premie voor inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering bijv. Of het bedrag dat wordt afgeschreven voor tv/radio. Of de gemeentelijke belastingen. Dat er ineens rond de 50 euro "verdwijnt" naar een kostenpost die ik even wat vergeten.
Gelukkig is er wel ruimte hiervoor. En ik hoop dat ik zo weinig mogelijk van mijn spaarrekening hoef terug te boeken.
Aan de spaarrekening voor de buffer wil ik helemaal niet komen. Ik hoop dat dat gaat lukken!

Oja, en het dierentuindagje was heel leuk! Prachtig weer - wel superdruk daardoor... maar al die mensen hadden natuurlijk groot gelijk dat ze naar de dierentuin wilden ;-) Erg veel gezien. En krentenbollen en appels mee. Alleen voor een kop koffie in het restaurant gezeten.

3 opmerkingen:

 1. Die wasnoten ga ik denk ik toch ook maar eens proberen.
  Wat voor olie is dat en hoeveel gebruik je dan per keer?
  En doe je dat dan in het wasverzachterbakje of gewoon tussen de was?

  GRoeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Herma: die wasnoten doe ik in een zakje (katoenen zakje, krijg/koop ik bij de wasnoten). Ongeveer 5 tot 7 halve schaaltjes in het zakje, plm 5 druppels lavendelolie erop, dan in een wasbol (zo'n plastic-en, waar je gewoonlijk vloeibaar wasmiddel in doet).
  Het zakje, in de bol dus, gewoon in de machine leggen.
  Je kan ook een aftreksel maken van wasnoten, en het dan als een soort vloeibaar wasmiddel gebruiken. Dit staat op het pak wasnoten, of op de brief erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha nichie :-)
  het is wel belangrijk om je wasmachine nu en dan toch op 90 graden te draaien (1 keer per maand is prima) want anders krijgen ze zeepluis of iets dergelijks. Viezig vettige aanslag, waardoor je was er vuiler uit komt, dan dat hij erin ging.
  Mocht je daar eens echt last van hebben:
  1. filter schoonmaken (adem inhouden)
  2. wasmachine 2 keer leeg draaien op 90 graden met soda of een vaatwassertablet.
  En geleden is het leed.
  liefs, Arianne (weer terug van vakantie)

  BeantwoordenVerwijderen