dinsdag 21 december 2010

Wintersport in Nederland

Het winterse weer blijft aanhouden, en hoewel het voor het verkeer (auto-, fiets- maar ook loop-verkeer) echt niet fijn is..... ik vind het ook wel heel bijzonder.
Afgelopen weekend belde ik op zaterdag met een vriend. Ik vertelde hem dat ik het zo mooi vond buiten, zo lekker gewandeld had van werk naar huis, en dat het me deed verlangen naar langlaufen.... Nu had hij vorig jaar in Nederland gelanglauft. En ikzelf wist ook dat dat mogelijk was, ik had er vorig jaar naar geïnformeerd en het bleek vlakbij mij mogelijk te zijn om latten en schoenen te huren.
We bedachten dat we de volgende dag samen zouden langlaufen.
En dat hebben we dus ook gedaan. Voor de zekerheid had ik nog even de uitrusting alvast gereserveerd, wat achteraf gezien een goed plan was... want er kwamen ook mensen en die moesten helaas horen dat alles al verhuurd was.
Na koffie en oliebollen bij mij (oliebollen waren een - leuk!-  kadootje van hem), zijn we richting het "langlaufgebied" vertrokken. Op slechts een kwartier rijden - jaja, we konden gelukkig met zijn auto die richting op, fietsen was met al die sneeuw natuurlijk bijna niet te doen - kwamen we aan.
Na even wachten op de ski's en schoenen (zo heel stipt kwam al het materiaal niet weer terug naar de verhuur) konden wij de schoenen aandoen en de ski's en stokken meenemen. De huur voor 2 uur bedroeg 14 euro p.p. En aangezien het materiaal wat te laat terug was, werd er ook niet moeilijk over gedaan dat wij dus ook een half uur later zouden terugkeren.
Aangezien wij 2 uur ipv 1 uur de uitrusting hadden gehuurd, konden we ook een iets langere tocht maken. Erg mooi, door de bossen en langs heidevelden gelanglauft. Het was echt genieten!! En vooral ook omdat het zo bijzonder is dit in Nederland te kunnen doen, en niet eerst minstens 6 uur te moeten reizen.
Uiteraard na de langlauftocht warme chocomelk met slagroom :-), en ook nog een appelflap. Mmmmmm!
En even later bij mij thuis nog soep met baguettes-met-kaas/ui/spekjes (uit de oven).
Een zeer geslaagde middag!!

En gisteren weer gewerkt. Ik had alleen de middag dienst. Ik zou om 13 uur beginnen. En ik bedacht om weer lopend te gaan. Fietsen was nog niet mogelijk - veel te veel sneeuw. En met de bus... tja, daar wordt ik vaak wat ongedurig van. De bus rijdt nl. erg "om". Eerst naar het station, dan via wijken aan de andere kant van de stad uiteindelijk wel richting waar ik moet zijn. Ik doe er maar heel iets korter over met de bus dan dat ik lopend ga.
In 5 kwartier kon ik mijn werkplek bereiken. Het was echt stralend weer!! Alle sneeuw, en dan die blauwe hemel erboven. Prachtig! Eerst ging de tocht langs een grote heuvel waar kinderen aan het sleeën waren. Later langs veel bomen/bos. En ook open veld. Langs woonwijken.... Langs een wat drukkere weg waar iedereen net ietsje harder dan stapvoets reed...
En dus na 5 kwartier goed aangekomen. Op het werk was het rustig. Slechts 9 kinderen, en 1 voelde zich niet lekker. Na gebeld te hebben met de vader van het kindje, kwam de vader hem ophalen. Dus toen nog maar 8.
Na het werk ben ik eerst naar de bushalte gelopen. Het zou nog een kwartier duren voor de bus kwam. Het was vrij koud, en ik besloot beter te kunnen lopen dan een kwartier koukleumend bij die halte te staan.
Dus daar begon weer een wandeltocht.
Later bedacht ik dat ik dus 2,5 uur had gewandeld op die dag!! Best veel.
Maar nu heb ik al even niet hardgelopen, dus dit is een mooie vervangende "sport". ;-)

Vandaag een dagje vrij. Er komt iemand eten vanavond, en ik ga vanmiddag al koken. Stoofpot - 1 van mijn favoriete recepten. Tijdens het stoven kan ik mooi nog wat studeren, want dat zal komende dagen (kerst, etc.) even niet echt lukken.
Maar eerst even boodschappen doen.

1 opmerking:

 1. Héérlijk, langlaufen! Ik heb het al heel lang niet gedaan, maar genoot er altijd van.
  Ik wandel hier ook heel wat af. Fietsen blijft lastig, het OV doet het hier ook niet heel betrouwbaar momenteel. Gisteren eerst naar de chiropractor, waar ik om 10:00 uur moest zijn, gelopen en terug, om 13:00 uur weer een andere afspraak, en om 16:00 uur was ik bij de kapper, waar ik om 16:30 een afspraak had. Lopend kan ik het toch minder goed plannen. Niet alleen de afstand, maar je loopt ook minder snel door de sneeuw.
  Ik had er toen al zeker 2,5 uur lopen opzitten. De kapper bedacht zich meteen, dat er wel een speciale revitaliserende behandeling voor het haar bij kon (on the house, zeg maar), dus ik zie er weer helemaal geweldig uit.
  Tot slot werd de kapper opgehaald door zijn vrouw, dus die hebben mij en passant ook even thuis gebracht.
  Vandaag had ik een rustiger dag en heb ik mij beperkt tot een wandeling van 1,5 uur met het hondje, met een lekkere cafe latte thuis toe.
  Zo kom ik mijn vakantie wel door ;-)

  BeantwoordenVerwijderen