dinsdag 7 december 2010

Fietsen

Brrrr... het is nog steeds winters weer. Koud, nat, ijzig...
Toch vind ik de winter ook iets heel moois hebben. Dan moet ik wel warme kleding aan hebben hoor! Zodra ik bijv. handschoenen met een gat erin draag, gaat al mijn aandacht daar naartoe. En blijven de woorden in mijn hoofd zich herhalen: "oh, zo koud! Oh, zo koud! Oh, zo koud!" (of iets soortgelijks)
Ja, warme kleding is wel nodig. Ook tijdens het hardlopen, trouwens. Voldoende laagjes, thermokleding, etc. Een fleecemuts voor tijdens het hardlopen vind ik echt heerlijk. En bij het fietsen en wandelen een muts met een "windstopper"- laagje.
Consuminderen op warme kleding vind ik onzin. Het moet wel uitnodigend zijn en blijven - om naar buiten gaan.

Nu is het ook erg fijn als fietsen ook in de winter nog mogelijk is. Helemaal als je zoals ik geen auto bezit.
Als ik iets langer over die wens nadenk, dat fietsen mogelijk blijft in de winter, vind ik het een klein beetje een verwende gedachte. Dat heeft er vooral mee te maken met dat ik bijv. een jaar in Noorwegen heb gewoond. En ook eens een vakantie in de winter in Estland, en ook in Fins Lapland, heb doorgebracht. Ik merkte dat daar lang niet zo veel wordt gestrooid. Wel met steentjes, die in het ijs blijven vastvriezen. Die zorgen voor een beetje grip. De stoep was er soms spiegelglad... In Noorwegen was het ongeveer 6 maanden een kwestie van voorzichtig lopen. Fietsen heb ik er helemaal niet gedaan.

Toch wil ik in Nederland wel èrg graag blijven fietsen. En hier wordt dus wel gestrooid (en hopen we gewoon dat de winter niet 6 maanden gaat duren ;-) ), en geschoven en geveegd. Alleen, wat blijkt het geval in mijn stad....??? Er is voor gekozen om de fietspaden maar zo weinig mogelijk ijsvrij te houden!! Waarom? Omdat de sneeuw en het ijs naar de zijkanten wordt geschoven. Dan komt het terecht op de rijbaan en de stoep. En dat is 'niet wenselijk'.
Wat is het commentaar van het raadslid? "Voor de fietsers is het een kwestie van gokken, hopen en overleven".
Fijn! (Niet dus...)

Straks ga ik maar weer eens op 'survivaltocht' - op mijn fiets, richting werk.

2 opmerkingen:

  1. Staat ook een leuk stukje over fietsen in de sneeuw op: www.metkinderenfietsen.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook bij ons is fietsen een kwestie van gevaar voor eigen leven! Echt balen.

    BeantwoordenVerwijderen