vrijdag 29 juni 2012

Vaarwel tv....?

Een paar weken geleden schreef ik hier nog over mijn voornemen om 's avonds het aantal prikkels te verminderen - dus minder tv/computer. Alsof mijn apparaten hier in huis kunnen horen en denken... houdt de televisie er deze week ineens mee op.
Vlak vóór het einde van een erg mooie film (vind ik dan, he ... "Sweet November" keek ik - ik zal er zo iets meer over schrijven), 'zegt' mijn tv na een geluid alsof een ballon leegloopt: "plok!" En toen was het beeld zwart. Het was klaar - deze 3e hands tv vond het wel welletjes.
En nu?? Nu ben ik hard aan het nadenken, en ook aan het twijfelen. Ik kan in principe televisie kijken op mijn laptop, via internet. Is een tv dan wel nodig? Ik wilde immers minder tv kijken.
Nu heb ik sinds kort wel de HollandDoc documentaires weer helemaal herontdekt, en de afgelopen weken heb ik heel mooie en bijzondere documentaires op het speciale HollandDoc kanaal gevolgd. Maar.. dat kan dus ook online.
Ik wil sowieso géén nieuwe tv. Ik vind de televisie-industrie een bizarre wereld. Er worden telkens nieuwe televisies gemaakt, en de oude worden voor een groot deel gedumpt. En dan ook nog veelvuldig in arme landen, waardoor wij -de rijke westerse bevolking - armere landen niet alleen opzadelen met een groot milieuprobleem maar ook nog met gezondheidsproblemen. (mensen in de landen waar het electronisch afval wordt gedumpt zoeken in de 'oude-televisie-en-computer-vijvers' naar nog waardevolle en bruikbare onderdelen, en dit doen zij zonder beschermende kleding of mondkapjes o.i.d. Waardoor dus kans op ziektes, verwondingen, vergiftigingen.)
Daarnaast vind ik het bizar dat er steeds maar weer nieuwe televisies gemaakt worden, en er naar mijn mening heel goed vele oude televisies hergebruikt kunnen worden. Ik bedoel: als een televisie het nog doet, waarom dan een dure nieuwe kopen? En.... hoezo kredietcrisis als er kennelijk wèl budget is voor een splinternieuwe televisie? (okee, dat laatste heeft te maken met keuzes.... )

Maar goed, terug naar het onderwerp: ik twijfel dus of ik wel een televisie wil. Ik denk van wel, ik vind het toch wel prettig om een film o.i.d. op tv te zien i.p.v. via de laptop....
Maar ik wil dus géén nieuwe. En met de start van een nieuwe dure opleiding gaat de keuze van budgetbesteding dus naar de opleiding en niet naar een nieuwe tv.

Nog even terug naar de film 'Sweet November' die ik aan het kijken was, toen de tv ermee ophield. Ik heb 'Sweet November' al meerdere keren gezien. Ik vind het een prachtige film. Het speelt zich af in San Francisco - geweldige stad! Ik heb daar een jaar gewoond, en ik krijg heimwee als ik de beelden van SF zie.... En het gaat over een jonge vrouw die ziek is. Ze heeft kanker en verkeert in het terminale stadium. Ze heeft besloten om niet meer behandeld te willen worden maar ze wil genieten van het deel van haar leven dat ze nog te leven heeft. Ze leeft haar leven op een aparte manier - en heeft o.a. verschillende relaties maar telkens voor 1 maand en dat zijn (1 van haar) 'voorwaarden'. Tot de meneer van November en zij verliefd worden. Deze man weet in eerste instantie niet dat zij kanker heeft en nog maar kort te leven heeft.
Uiteindelijk wil zij dat hij haar 'loslaat', zij kan het niet aan dat hij haar dood zou moeten mee maken.
Het prachtige aan deze film vind ik dat ik het mij zo goed kan voorstellen: je wilt het liefst jong zijn en blijven, vrolijk zijn en blijven, gezond, vol plannen, vol avontuur. Maar de werkelijkheid is soms heel anders. Daarnaast is het gewoon een erg mooie romantische drama-film.
Maar... smaken kunnen verschillen ;-)

1 opmerking:

  1. Ik vind het ook een mooie film, hoor :-)
    TV neemt zoveel van je tijd vind ik. Bij ons gaat hij ook vaak dagen niet aan. Wij hebben het er ook wel over, dat we hem niet zouden vervangen als hij stuk zou gaan. Mijn man heeft een speciale tv kaart in zijn pc, dus als we persé journaal zouden willen kijken kan het daarop. Gezellig samen op één bureaustoel ;-). Trouwens, ook met surfen op internet kan je tijd zo weglekken. Ook dat probeer ik in de gaen te houden. Hoewel ik merk dat het met de iPad (werk, hoor) wel weer verleidelijker is. Die pak je zo makkelijk en is gelijk beschikbaar. En hoppaa....weer een uur weg.
    Fijne zomer, onze vakantie is net begonnen. Paar dagen klussen en dan gaan we.

    BeantwoordenVerwijderen