dinsdag 23 oktober 2012

Besparen tussen de bedrijvigheid door

Het is alweer een tijd geleden dat ik schreef. En neem maar van mij aan dat in dit geval op gaat: geen nieuws was/ is goed nieuws! Maar... er is wel nieuws! O.a. dat ik tante ben geworden van 2 heel lieve en leuke neefjes!! Jaja... een tweeling! Helaas wonen de jongetjes en hun pappa en mamma in Frankrijk, dus ben ik richting Frankrijk gegaan om op kraambezoek te kunnen komen. En daar meteen een weekje weg van gemaakt - in een huisje heerlijk tot rust gekomen na een drukke periode.
Waarom het druk was? In september rondde ik officieel de ene opleiding af, en begon in dezelfde week de volgende 2jarige opleiding. Die ging meteen in een flink tempo van start: in 5 weken tijd 4 lesdagen (terwijl we eigenlijk 1x per 2 weken een lesdag hebben, maar nu was er 1 'tussen geschoven' ivm herfstvakantieperiode). Nu valt de hoeveelheid van de lesdagen nog mee, maar de voorbereiding voor die lesdagen was een tijdrovende klus. Gelukkig vind ik de onderwerpen heel leuk en interessant, dat scheelt. Ik volg nu een opleiding tot speltherapeut.
Wat behalve de lesstof ook erg motiveert is de klas. Een klas vol met zeer gemotiveerde studenten. Velen bekostigen de studie (net als ik) zelf, en ik merk dat je dan nog veel dieper bij jezelf nagaat of dit is wat je ècht heel graag wilt. Dit in tegenstelling tot mijn studiekeuze toen ik 18 was. Ik heb de afgelopen 2 jaar mijzelf de tijd gegeven om te sparen en na te denken of ik deze opleiding echt wil gaan volgen. En in de tussentijd ben ik een opleiding gaan volgen die door mijn werkgever werd betaald.

Behalve de drukte van het begin van de opleiding was er ook drukte op het werk. We zitten nog steeds midden in een reorganisatie, en ons team kreeg te horen dat wij - toch nog onverwacht - afscheid moeten nemen van een collega. Zij wordt overgeplaatst naar een ander team. Ik zal deze collega erg gaan missen! We hebben een hechte band.
Gelukkig mag ik blijven werken op de locatie waar ik werk. En hopelijk keert de rust ook terug, en blijft het aantal klanten stabiel of... nog beter: komen er nieuwe klanten.

De afgelopen weken had ik toch nog een onverwachte financiële meevaller: ik kreeg 175 euro terug van de gas/stroomleverancier. Mijn jaarrekening was lager dan alle maandelijkse voorschotbedragen bij elkaar opgeteld. Ik was verbaasd, want ik let inmiddels al een aantal jaren erg op de energierekening en probeer te besparen waar mogelijk. Maar ik denk dat het erg scheelt dat ik sinds vorig jaar 's nachts de thermostaat op 13 graden zet, ipv 14 of 15 graden wat ik ervoor deed. Overdag draai ik de thermostaat indien nodig naar 18 graden. En heb ik het dan nog koud, dan trek ik een warme trui of warm vest aan. En warme sloffen, dat scheelt ook veel.
Bovendien zorg ik er nog vaker voor dat de deur van de woonkamer dicht is wanneer de verwarming aan staat. Dan hoef ik alleen de woonkamer te verwarmen.

En de laatste tijd koop ik erg weinig kleding. In mijn maandelijkse begroting heb ik wel een 'kledingpotje', maar ik heb de laatste tijd nauwelijks kleding nodig. Ik ruim ongeveer 2x per jaar mijn kledingkast op, en doe alle kleding die ik niet (meer) draag in een tas. Die gaat richting mijn zus. Een vriendin en mijn jongere zusje hebben regelmatig weer kleding over voor mij, nadat zij hun kledingkast hebben opgeruimd. En zo rouleert kleding, voordat het in de kledingcontainer terechtkomt. Ik vind het een mooi ruilsysteem!

Nu hield deze week mijn vaste telefoon het voor gezien. Een bromtoon zorgt ervoor dat ik de persoon aan de andere kant van de lijn nauwelijks hoor, en diegene hoort mij ook nauwelijks. Ik ging zoeken op de bekende tweedehands-site. En vond daar een vaste telefoon met 2 handsets voor maar 15 euro! Weer zo'n mooi 'ruilsysteem'! Waarom nieuw kopen als andere mensen het betreffende artikel weg doen? Waarom meer betalen als het voor minder kan? En waarom meer grondstoffen verbruiken voor het maken van spullen als die gewenste spullen er al zijn (en iemand er juist van af wil)?
Vervolgens bedacht ik.... en wat doe ik nu met mijn oude defecte telefoon? Die gaat naar mijn werk - de kinderen vinden het prachtig om in de poppenhoek te spelen met 'echte' spullen zoals dus een echte telefoon, of een echte radio. Het liefst alles zo echt mogelijk! Toen ik 2 oude mobieltjes doneerde aan de groep werd er zelfs ruzie over gemaakt wie met het mobieltje mocht spelen.

En wat betreft voeding: ik blijf lijstjes maken en goed in de gaten houden dat ik niet teveel koop. Het is immers zonde om eten weg te moeten gooien omdat het aan het wegrotten is.
Wekelijks een lijstje maken met daarop precies datgene wat ik ga eten, en vervolgens een lijstje wat daarvoor nodig is, dat werkt goed.

En wat betreft de vakantie: hoe fijn is het toch om gewoon lekker te wandelen in (zoals afgelopen week) het mooie Frankrijk! Koffie in een thermoskan mee, brood en fruit mee, en lekker een dagje weg. Met mooi uitzicht een picknick, wanneer het regent de regenkleding aan. En 's avonds lekker rozig bij de houtkachel een boek lezen of muziek luisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten